Vilket var det första psykedeliska rockspåret någonsin? (2023)

The Beatles tidsbestämmande framträdande påEd Sullivan Show1964 markerade en ny tids gryning. The Fab Four ledde satsningen och släppte så småningom tuggummipop för ett mer reflekterande låtskrivande innan de flyttade in på ett mycket mer experimentellt territorium under den psykedeliska eran.Skalbaggarnanämns ofta som de främsta drivkrafterna bakom populariseringen av psykedelisk musik, men det var bandet som följde gruppen på det ikoniska avsnittet avEd Sullivan Showsom hjälpte till att föda genren. Jag pratar naturligtvis om The Dave Clark 5.

Medlemmarna i Dave Clark 5 bildades 1958 och var ursprungligen bakgrundsmusiker till Londonsångaren Stan Saxon. Så småningom bestämde sig trummisen och bakgrundssångaren Dave Clark för att skilja sig och bilda sin egen grupp och tog med sig andra medlemmar i Saxons band. År 1962 betraktades DC5 som spjutspets för "Tottenham Sound", Londons svar på Mersey Beat, definierad av en framdrivande produktionsstil och hårda trummor. Clark hade oöverträffad kontroll över gruppens produktion, efter att redan ha ingått ett avtal med gruppens etikett som tillät honom att producera deras låtar och gav honom kontroll över deras masterinspelningar.

Genom att ta bort mellanhänderna satte Dave Clark DC5:an i en unik position, vilket gjorde att bandet kunde ägna sig åt ett ljud som få av deras samtida hade friheten att utforska. Med start omkring 1964 släppte bandet en rad hits. Låtar som "Over and Over" svävade till toppen av listorna och etablerade bandet som en av Storbritanniens viktigaste musikexporter.

Dave Clark 5 dök upp på Ed Sullivan Show inte mindre än 18 gånger mellan 1964 och 1967, mer än någon annan brittisk invasionsgrupp. Och ändå hittade Storbritanniens mest hektiska band fortfarande tid att utforska. I oktober 1964, flera månader efter deras post-BeatlesEd SullivanPerformance, Dave Clark 5 släppte "Any Way You Want It", som fanns med på bandets fjärde studioalbumKust till kust.Låten har beskrivits som ett av de första exemplen på psykedelisk rock, som kom två år innan The Byrds släppte 'Eight Miles High' 1966.

Innan vi dyker in i det är det värt att etableravad exakt gör en låt psykedelisk. 60-talets psykedeliska band använde sig på smart sätt av fantasifulla, banbrytande stereoeffekter som panorering, sampling, röstfiltrering och andra sinnesböjande effekter. Den innovativa användningen av studioteknik är fortfarande en av de viktigaste aspekterna av psykedelisk musik. Många människor betraktar My Bloody Valentines album från 1991Kärlekslös aär det sista verkligt psykedeliska albumet eftersom de, genom bandets banbrytande användning av studioteknik, skapade något överjordiskt, något som hjälpte till att flytta gränserna för gitarrmusik.

1964 var 'Any Way You Want It' ungefär lika överjordiskt som det blev. Spåret, skrivet av Dave Clark, markerar skiljelinjen mellan beatmusik från tidigt 60-tal och psykedelia, tack vare bandets tunga användning av Echoplex reverb och delay-enheter, som användes för att ge spåret ett distinkt rymdåldersljud. I sin kärna är låten en helt ny brittisk poplåt med snäva harmonier och böjningar av mässing.

Sången gör hela skillnaden, som Clark matade genom echoplexet, och sänkte dem i den långa fördröjningen som senare användes av dubproducenterna på 1970-talet. Vid släppet nådde 'Any Way You Want It' nummer 25 på den brittiska singellistan. Det var ännu mer populärt i USA, där det steg till nummer 14. Naturligtvis, på grund av alla dessa banbrytande produktionstekniker, tvingades bandet att läppsynka spåret under tv-uppträdanden.

Du kan återse "Any Way You Want It", en av de första riktigt psykedeliska låtarna, nedan.

Mest populär

FAQs

Vilken var den första rocklåten? ›

"Rock Around the Clock" uppges ofta vara ursprungslåten för rock n'roll som vi känner till den.

Vad kännetecknar psykedelisk rock? ›

Psykedelisk rock är en typ av rockmusik. Musiken är influerad av psykedelisk kultur som syftar till att replikera och höja sinnesförändrande upplevelser av psykedeliska droger och hallucinogener.

Vad hette The Beatles innan? ›

Under det första halvåret 1960 bytte man namn ett antal gånger. Först från The Quarry Men till The Silver Beats, sedan till The Silver Beetles, och därefter ännu ett namnbyte till The Silver Beatles för att slutligen anta namnet The Beatles. Det var Stu Sutcliffe och John Lennon som kom med idén till namnet Beatles.

Vilka låtar var populära 1967? ›

Årets singlar & hitlåtar
  • The Association – Never My Love.
  • The Association – Windy.
  • The Beach Boys – Heroes and Villains.
  • The Beatles – All You Need Is Love.
  • The Beatles – Hello, Goodbye.
  • The Beatles – Penny Lane.
  • The Beatles – Strawberry Fields Forever.
  • The Bee Gees – Massachusetts.

Vilket land kommer rock ifrån? ›

Rocken kommer från USA. Den uppkom som en blandning av de svartas bluesmusik och vit amerikansk folkmusik. Den tidiga rocken, rock'n'roll, var snabb, högljudd och mycket rytmisk.

Vilket är världens kändaste rockband? ›

1. The Beatles. The Beatles måste självklart finnas med på en topp 10 lista över världens kändast rockband.

Vad är typiskt för hård rock? ›

Metal är en löst definierad subgenre inom rockmusik som uppstod under mitten av 1960-talet i samband med garagerock, psykedelisk rock och bluesrock. Genren kännetecknas av aggressiv sång, distade elgitarrer, elbas och trummor, ofta ackompanjerad av piano och keyboard.

När var rock som populärast? ›

Under 1980-talet var rocken som störst, då bildades mängder av rockband, hårdrocksband, heavy metal och även hårdrocksballader gjorde sin entré då.

Vad är speciellt med rock? ›

Rock'n'roll är en sorts populärmusik som oftast använder sig av sång, elgitarr och ett tungt bakgrundsbeat. Den utvecklades med tiden till många olika högst varierande stilar inom rockmusiken som numera även bara kallas rock.

Vilken var The Beatles första hit? ›

Love Me Do var The Beatles första egna singel och gavs ut på EMI-etiketten Parlophone 45-R 4949 i Storbritannien den 5 oktober 1962. A-sidan är skriven av Lennon–McCartney liksom B-sidan "P.S.I Love You".

Vilken är The Beatles mest kända låt? ›

Nu har Vulture sammanställt en lista från de olika strömningssajterna som visar de tio mest lyssnade Beatles-låtarna sedan dess. På topp tre ligger ”Hey Jude”, ”Let It Be” och ”Come Together”.

Vad hette Beatles första singel? ›

Det har gått 50 år sedan The Beatles släppte sin första singel. "Love Me Do" landade på en sjuttonde plats på den brittiska listan och blev starskottet för Beatlemania - ett fenomen som saknar motsvarighet.

Vilken är världens bästa låt genom tiderna? ›

På listan med nästan 4 000 nominerade låtar toppar Aretha Franklin med låten “Respect” och bästa svenska placering tar Robyn med “Dancing on my own” (20). Aretha Franklins “Respect” hamnar etta när musiktidningen Rolling Stone rankar de 500 bästa låtar som någonsin gjorts.

Vilken är den mest spelade låten i världen? ›

Denna gång har The Weeknd slagit ett imponerande rekord då hans singel “Blinding Lights” officiellt är den mest spelade låten någonsin på plattformen. I skrivande stund har låten över 3,34 miljarder streams och toppar därmed Ed Sheerans “Shape Of You” på 3,32 miljarder streams.

Vad är världens första låt? ›

Det första inspelade ljudet man hittat är ifrån 1860, och spelades in av en fransyska som sjunger den franska sången "Au clair de la lune" på en fonoautograf som uppfanns av Édouard-Léon Scott de Martin.

Vilket år kom rock n roll? ›

rock (för etymologi se rock'n'roll), samlande genrebenämning på musikstilar som vuxit fram ur rock'n'roll sedan mitten av 1950-talet. Rockmusiken har under sina många stilomvandlingar och förgreningar varit den dominerande ungdomsinriktade populärmusiken i västerlandet och sedermera globalt.

Vilket år kom Rock around the clock? ›

Rock Around The Clock lanserades som en foxtrot! Den 14 juni 1954 spelade Bill Haley And The Comets in låten Shake Rattle and Roll. Den blev succé direkt och med detta började allt för gruppen att rulla.

Vem gjorde Rock around the clock? ›

När var rock som störst? ›

Under 1980-talet var rocken som störst, då bildades mängder av rockband, hårdrocksband, heavy metal och även hårdrocksballader gjorde sin entré då.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated: 28/08/2023

Views: 6543

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.